Læge Belen Redal
  • Strikke og hækle som terapi.  https://www.dr.dk/lyd/p1/brinkmanns-briks/brinkmanns-briks-2023/brinkmanns-briks-kan-strikketoej-goere-dig-lykkelig-11032321393


  • Time restricted eating har vist sig at afhjælpe med kontrol af blodsukker, kolesterol og høj blodtryk. Det er en god idé at spise god/varieret morgenmad og frokost og lidt lettere, men fortsat varieret aftensmad. Der er en god idé at droppe snacks mellem måltider og især om aften inden man i sengen. Søvnskvalitet er bedre hvis man har ikke spist ca. 3-4 timer inden man gå i seng. Intermittent faste eller time restricted eating mindsker inflammation og kan anbefales til alle som en del af en sund livstil.  Det er nemmere at tælle timer end at tælle kalorie!


  • Mistænker du gluten intolerans? Bestil en tid mhp drøftelse og evt. blodprøver men bliv ved at spise almindelig mad da en gluten fri kost kan besværliggøre diagnosen


  • Levothyroxin er bedst indtaget om aften for at undgå manglende optagelse pga kost. Indtagelsen af Soja bør holdes til et minimum og indtages på et andet tidspunkt, men fermenteret soja er bedre end alm. soja.


  • Lider du af Hashimotos eller hypotyreose (for lav stofskifte)? Vær opmærksom på Selen mangel og fødevarer der påvirker skjoldbruskkirtel:
    • Selen har flere vigtige funktioner i skjoldbruskkirtlel: Betydning for immunforsvaret og forebyggelse af inflammationer. Derfor er der også en sammenhæng mellem et højt selen-indtag fra kost/tilskud og nedsat risiko for autoimmune sygdomme som Hashimotos Thyreoditis og kræft i skjoldbruskkirtlen.
    • Særlige fødevarer og skjoldbruskkirtlen : Soja, tofu, jordnødder/peanuts og korsblomstrede grøntsager som broccoli, hvidkål og anden kål kan hæmme skjoldbruskkirtlen, da de inde-holder såkaldte goitrogener. Derfor bør disse, ofte sunde fødeemner, ikke overdrives ved for lavt stofskifte.



  • Fermenteret mad er ret sund for kroppen:


De bedste fermenterede produkter udefra et sundheds synspunkt er:

  1. Mælk kefir ( kan også indtages selvom du har laktose intolerans også hvis det er lavet  på alm. mælk) Mælkesukker er omdannet til bl. mælkesyre. Den indeholder kefiran som hæmmer inflammation, allergi og vækst af andre skadelige bakterier f. eks clostridium i tarmen. Der er studier der har vist ændringer i tarmens microbiota samt mindre tendens til oppustet mave. Man bør drikke ca 300-400 ml om dagen men kan nøjes med mindre.
  2. Vand kefir, et godt alternativ hvis du ikke kan tåle/lide mælk kefir 
  3. Kombucha, men bør undgås under graviditet eller mens man ammer ligesom indtagelse om aften/natten da det er baseret på te (det kan forstyrre søvn) og kan indeholde lidt alkohol. Hvis det er tale om hjemmelavet kombucha er der risiko for kontamination hvis det er er ikke fermenteret nok eller syreforgiftning hvis det er fermenteret for lang tid. Det er sikker at drikke ca. 100-110 ml om dagen hvis du er rask og er ikke gravid eller ammer. 
  4. Fermenterede grøntsager i salt: kål, agurk, gulerødder, sauerkraut, kimchi etc Det kan sænke blodtrykket og kolesterol, mindske fedtprocent i kroppen, mindsker insulin resisten og  kan medvirke til lavere fastende blodsukker.


Hvornår er der ikke anbefalet at spise fermenterede produkter?


  • Hvis du lider af bakteriel overvækst i tarmen (SIBO), det kan forværre mavetarm symptomer samt følelse af mental træthed. Det er bedst at få først behandling inden man starter på den type kost.
  • Hvis indtagelsen af fermenteret mad forværrer dine symptomer, f.eks migræne



  • Det er sund at spise mørk chokolade men ikke inden du skal sove


  • Zink optages bedst hvis indtaget alene, især væk fra brød og havregryn pga fytater der "klistrer" sig til zink i tarmen og besværliggøre optagelsen




  • M